När Köksmästare Kurt Weid reste runt i landet för att hälsa på i olika skolkök upptäckte han att det fanns ett enormt behov av inspiration och förnyelse. Dessutom insåg han att det var dags att höja statusen på de fantastiska skolkockarna som trots knappa resurser gör ett enastående arbete. Men hur skulle det gå till?

Idéen om en tävling började sakta växa fram. Under hösten 2007 bjöd Lantmännen Cerealia in alla landets skolkockar att delta i Sveriges första rikstäckande tävling för skolkockar, dvs tävlingen SkolmatsGastro föddes. Det strömmade in svar och det var en svår uppgift för juryn att utse fem finalister. Nu har tävlingen hållits sju gånger och nästa tävling planeras att gå av stapeln 2022.

Vi ser finalisterna som inspiratörer för alla landets skolkockar. Deras insatser och mod ger skolköket ett erkännande och stärker statusen för de drygt 15 000 skolkockar som varje dag serverar över en miljon skolmåltider i Sveriges skolor.

Köksmästare Kurt Weid

De tävlande lagen ska inte bara laga god mat, de ska också närings- och kostberäkna måltiden samt tillaga allt på tid inför en sittande jury. I finalen lagar skolkockarna tre rätter från recept för minst 100 personer där snittkostnaden per måltid inte får överstiga 12 kronor.