Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Erbjuder produkter och tjänster för ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk.
Importerar, marknadsför, säljer och underhåller lantbrukssmaskiner.
Utvecklar, förädlar och marknadsför livsmedelsprodukter och måltidskoncept.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ grundat på den djupa kunskapen som våra lantbrukare har samlat på sig över generationer. Tillsammans arbetar vi för ett livskraftigt lantbruk. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.
Med utgångspunkt i åkermarken och verksamheter i värdekedjan från jord till bord finns vi med hela vägen från sådd till skörd – till maten på våra bord, foder till våra djur och klimatsmarta biobränslen.
Vi ägs av svenska lantbrukare och har vår bas i Sverige med Östersjöområdet som vår utökade hemmamarknad. Vi har en stark internationell närvaro, och oavsett land och plats tar vi alltid samma ansvar.
Vi bedriver forskning och satsar på innovation för morgondagens lantbruk, bioenergi och framtidens mat. Innovationer är avgörande för att lösa dagens och framtidens utmaningar och därför har Lantmännen också en egen forskningsstiftelse.
Lantmännens gröna grodd finns på våra förpackningar. Produkterna kan vara olika, men alla ska kunna känna sig trygga i att vi alltid minimerar påverkan på miljön och människan. Finns grodden på paketet, kan du vara säker på att det är Bra Mat från Lantmännen.
När Köksmästare Kurt Weid reste runt i landet för att hälsa på i olika skolkök upptäckte han att det fanns ett enormt behov av inspiration och förnyelse. Dessutom insåg han att det var dags att höja statusen på de fantastiska skolkockarna som trots knappa resurser gör ett enastående arbete. Men hur skulle det gå till?
Idéen om en tävling började sakta växa fram. Under hösten 2007 bjöd Lantmännen Cerealia in alla landets skolkockar att delta i Sveriges första rikstäckande tävling för skolkockar, dvs tävlingen SkolmatsGastro föddes. Det strömmade in svar och det var en svår uppgift för juryn att utse fem finalister. Nu har tävlingen hållits sju gånger och nästa tävling planeras att gå av stapeln 2022.
![]()
Vi ser finalisterna som inspiratörer för alla landets skolkockar. Deras insatser och mod ger skolköket ett erkännande och stärker statusen för de drygt 15 000 skolkockar som varje dag serverar över en miljon skolmåltider i Sveriges skolor.
De tävlande lagen ska inte bara laga god mat, de ska också närings- och kostberäkna måltiden samt tillaga allt på tid inför en sittande jury. I finalen lagar skolkockarna tre rätter från recept för minst 100 personer där snittkostnaden per måltid inte får överstiga 12 kronor.