Våra varumärken på Lantmännen Cerealia har en lång mattradition och historia i Sverige. AXA och Kungsörnen sträcker sig långt tillbaka i tiden och produkter från dessa varumärken har varit ett naturligt inslag i de svenska hemmen och i storkök under åren.

1800-talet

AXA var en mjölkvarn i Lödöse utanför Göteborg och ägdes av P. O. Stokkebye. Kvarnen tillverkade mjöl under varumärket AXA.

1902

Varumärket Gyllenhammars etableras. Gyllenhammars kvarn i Göteborg börjar packa havregryn i fyrkantiga paket. Tidigare har havregryn enbart sålts i säck

1910

P. O. Stokkebye etablerar en ny havregrynskvarn i Agnesberg utanför Göteborg. I samband med detta lanserades havregryn under varumärket AXA. De nya banbrytande AXA Havregrynen var ångpreparerade vilket gjorde att koktiden kunde sänkas från en timme till enbart tre minuter, en revolution för svenska hushåll.

1928

Varumärket Kungsörnen registreras

1974

START, vår gyllenrostade havre med det är extra crunchet lanserades, och blev en klassiker på svenska frukostbord. 

2004

Det vegetariska varumärket GoGreen lanseras i Sverige.

2005

Varumärket Gooh, som står för Gott och Hälsosamt lanseras. I september samma år slogs dörrarna upp för den första måltidsbutiken på Norrlandsgatan i Stockholm city. 

2007

Lantmännen Cerealia AB bildas genom en sammanslagning av de tidigare separata verksamheterna Lantmännen Mills och Lantmännen AXA. 

2015

Det finska brödvarumärket Vaasan köps upp.