Cacio e pepe con aglio

För en italienare är det här definitivt som att svära i kyrkan, men vilken tur att vi här ger oss på en italiensk klassiker på svenska! För normalt sett består en cacio e pepe bara av pasta, svartpeppar och peccorino, men här adderar vi vitlök. Varför?
För att det helt enkelt är otroligt gott! (och visst går den utmärkt att utesluta)


Ingredienser

10 port
  • 1,1 kg svensk pasta, t ex linguini
  • 190 g finriven svensk peccorino eller annan lagrad ost
  • Ca 7 g nymalen svartpeppar
  • 75 g smör
  • 50 g vitlök
  • Salt
  • Pastavatten

Så här gör du

1. Koka pastan i rikligt med ordentligt saltat vatten tills den är al dente med tydlig kärna (någon minut kvar att koka).
2. Strimla vitlöken (ej hacka) Smält smöret i en sauteuse och fräs svartpeppar och vitlök i någon minut på medelvärme tills det börjar dofta pepprigt. Slå då på ca 5-7 dl av pastavattnet och ta bort från värmen.
3. Tillsätt den finrivna osten och nu är det viktigt att du vispar ordentligt och inte låter såsen koka för att få en simmig pepprig sky. Smaka av med salt.
4. Tillsätt pastan och sväng runt den i såsen tills den glaserat all pasta och pastan blivit perfekt al dente i den varma såsen (ej koka!). Servera genast med mer riven ost på toppen och lite mer nymalen svartpeppar.


Vad tycker du?