Pasta amatricana

Egentligen använder man guanciale, alltså rimmad och lufttorkad griskind, i den här klassiska pastan. Men det är lite svårare att hitta svenskproducerad så här kör vi istället på pancetta. Hittar du inte det kan man i värsta fall använda bacon.


Ingredienser

10 portioner
  • 1,1 kg svensk torkad pasta, t ex spaghetti
  • 5 msk olivolja
  • 375 g svensk pancetta (lufttorkad, rimmat sidfläsk)
  • 25 g vitlök
  • 1 kg mogna tomater
  • 2,5 dl vitt vin (oekat)
  • 150 g finriven lagrad ost, t ex svensk parmesan-liknande ost
  • 1-2 tsk torkade chiliflakes
  • Salt och peppar
  • Pastavatten

Så här gör du

1. Tärna pancettan fint. Krossa vitlöksklyftorna lätt med sidan av kniven. Hetta upp en stekpanna eller sauteuse med olivolja och stek under omrörning pancettan och den hela vitlöken tills pancettan blivit krispig. Lyft upp pancettan och vitlöken från pannan men lämna allt fett.
2. Skålla tomaterna genom att sänka ner dem hastigt i rikligt med kokande vatten. Ta upp dem när de spricker i skalet, låt svalna något och dra sedan av skinnet med en kniv eller pincett.
3. Koka pastan al dente i rikligt med ordentligt saltat vatten (låt den ha någon minut kvar att koka). 
4. Tärna de skållade tomaterna grovt och tillsätt detta samt chiliflakes till pannan med fettet. Fräs på medelvärme tills tomaterna börjar mjukna sätt gärna på ett lock) . Tryck till tomaterna med t ex en stekspade eller liknande så de mosas.
5. Slå på vitt vin och låt koka upp. Tillsätt ca 5-7 dl pastavatten och låt koka ihop. Ta bort från värmen och vispa ner riven ost tills du har en simmig sås. Vänd ner hälften av pancettan och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Tillsätt pastan och låt den gå färdigt någon minut i såsen under omrörning.
6. Servera genast med resten av pancettan på toppen, mer riven ost och gärna lite extra nymalen svartpeppar på toppen.


Vad tycker du?