Restfestbröd

Finalist: Zehra Jakupovic, Björköby. 

Zehras kommentar till receptet: Detta bröd är ett perfekt exempel på hur man kan förvandla rester till något nytt och fantastiskt gott! Med överbliven kokt spaghetti, stekt zucchini( zucchini tillför fett och vätska från stekningen, vilket gör brödet saftigt och förlänger hållbarheten) blomkålsblast och havregrynsgröt( gröten fungerar som en utmärkt bindande komponent i degen) som bas får du ett saftigt och smakrikt bröd som dessutom bidrar till att minska matsvinnet. Det passar lika bra till frukost som till middag och är fyllt med naturliga smaker och hållbarhetstänk. Sammanfattningsvis är detta ett saftigt, hållbart och fiberrikt bröd med en intressant smakprofil.


Ingredienser

  • 3 dl havregrynsgröt
  • 3 dl kokta blomkålsblast
  • 3 dl stekt zucchini
  • 3 dl kokt spaghetti
  • 1/2 dl olivolja
  • 3 tsk salt
  • 4 liter mjöl
  • 0,5 liter vatten
  • 3 msk torrjäst+1 msk honung

 

Så här gör du

1. Mixa zucchini och blomkålsblast. Smula ner jästen i en bunke.
2. Tillsätt vatten (ljummet vatten), honung och rör om tills jästen lösts upp.
3. Tillsätt salt, olivolja, havregrynsgröt, spaghetti, zucchini och blomkålsblast, vetemjöl, lite i taget mot slutet.
4. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i en degblandare. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30-40 min.
5. Dela degen i bitar. Rulla dem till bollar eller forma limpor.
6. Lägg frallorna/bröd på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
7. Grädda brödet i ugnen på 220 grader i 10 minuter, sänk därefter temperaturen till mellan 180-200 grader i 30-40 minuter.
8. Brödet ska ha en gyllene färg när den är klar och innertemperaturen 94-96 grader. 
9. Låt dem svalna på ett galler.


Vad tycker du?