Resurs- och klimatsmart bröd

Finalist: Lena Brunnegard, Herrljunga. 

Lenas kommentar till receptet: Jag brukar spara rester i frysen som passar att baka med, t ex från salladen, kokt pasta, kokt kornris, kokta grönsaker, gröt från frukosten eller en lämplig soppa, då kan man ta tillvara mycket fler matrester som blir över i ett litet kök.


Ingredienser

  • 1000 g havregrynsgröt
  • 560 g kokt kornris
    280 g morötter (kokta eller rivna)
  • 500 g kokt pasta
  • 900 g morotssoppa
  • 130 g ostcreme med tomat
  • 2000 g vatten
  • 15 g honung
  • 300 g torrjäst
  • 4850 g vetemjöl

 

Så här gör du

  1. Alla ingredienser är kalla. Blanda alla ingredienser i degblandare och kör ca 10 minuter.
  2. Låt degen vila ca 30 minuter.
  3. Degen blir ganska kladdig, men mjöla på bänken och degen då.
  4. Smörj 5 st 1:1 bleck och lägg i 2000 g deg i varje, tryck ut degen till en platta och skär rutor med degskrapan.
  5. Täck blecket med lock eller plastfolie och ställ i kylen över natten.
  6. Baka av nästa dag.220° C 10 minuter sänk sedan till 180* i ca 15 minuter till eller 96* innertemperatur. Blev saftigt och smakrikt bröd.

Vad tycker du?