Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Resurs- och klimatsmart bröd
Finalist: Lena Brunnegard, Herrljunga.
Lenas kommentar till receptet: Jag brukar spara rester i frysen som passar att baka med, t ex från salladen, kokt pasta, kokt kornris, kokta grönsaker, gröt från frukosten eller en lämplig soppa, då kan man ta tillvara mycket fler matrester som blir över i ett litet kök.
Ingredienser
- 1000 g havregrynsgröt
- 560 g kokt kornris
280 g morötter (kokta eller rivna) - 500 g kokt pasta
- 900 g morotssoppa
- 130 g ostcreme med tomat
- 2000 g vatten
- 15 g honung
- 300 g torrjäst
- 4850 g vetemjöl
Så här gör du
- Alla ingredienser är kalla. Blanda alla ingredienser i degblandare och kör ca 10 minuter.
- Låt degen vila ca 30 minuter.
- Degen blir ganska kladdig, men mjöla på bänken och degen då.
- Smörj 5 st 1:1 bleck och lägg i 2000 g deg i varje, tryck ut degen till en platta och skär rutor med degskrapan.
- Täck blecket med lock eller plastfolie och ställ i kylen över natten.
- Baka av nästa dag.220° C 10 minuter sänk sedan till 180* i ca 15 minuter till eller 96* innertemperatur. Blev saftigt och smakrikt bröd.