Bakar bröd till barnen på förskolan flera gånger i veckan. Det mesta går att baka på. Allt från gröt till överblivna grönsaker. Grönsakerna används och barnen får i sig nyttigheterna. Att använda rotfrukter gör brödet saftigt och det håller längre, om det blir något över. Här har brödet fått en spännande färg av rödbetor!


Ingredienser

  • 500 gram rofrukter (kokta/rostade/vad som finns.)
  • 100 gram jäst
  • 2 liter vatten
  • 2 dl matolja
  • 1.5 kg lantbrödsmjöl eller annan lite grövre sort.
  • 2 kg vetemjöl
  • 2 msk salt
  • 0,5 dl sirap

Så här gör du

  1. Mixa rotfrukterna i lite av vätskan.
  2. Blanda ut jästen i vattnet, tillsätt rotfruktsmixet och oljan. Blanda tills jästen löst
    sig. Tillsätt mjöl, salt och sirap.
  3. Blanda tils degen är blank och smidig, ca 15 minuter.
  4. Jäs i ca 1 timme, baka ut till frallor eller limpor. Jäs i 1 timme.
  5. Baka av 175° C i 14 minuter.

Vad tycker du?