Saftig Morot- & äppelruta med kanel

Vinnare Sveriges mest hållbara bröd 2025: Helene Andersson och Annica Fjällman, Karlstad

Helene och Annicas kommentar till receptet: Detta bröd är gjort av det som blir kvar när vi pressar frukt och grönt till juice, eller rester från salladsbuffén. I det angivna receptet användes äpple och morot. Detta mellis-bröd har blivit en riktig hit hos våra barn och elever. Detta är ett mjukt och saftigt vetebröd som äts som det är och inte som en smörgås med smör och pålägg. Vi har också ett samarbete med en närliggande matbutik som ger oss frukt, bär och rukotfrukter som dom inte får sålt.


Ingredienser

  • 4 dl Vetemjöl
  • 2 dl Havregryn
  • 1 krm Salt
  • 2 tsk Bakpulver
  • 1 msk Kanel
  • 0,5 dl socker
  • 4 dl finriven morot/ äpple eller det som blir kvar (gröten) när vi gör juice
  • 1,5 dl olja
  • 2 dl naturel yoghurt/ filmjölk
  • 2 st ägg

     

Så här gör du

  1. Lägg ihop alla ingredienser och vispa ihop det till en smet.
  2. Klicka ut det i ett bleck med bakplåtspapper och släta till lite.
  3. Grädda sedan i ugnen på ca 175- 180 grader i ca 25-30 min.

Vad tycker du?