Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Svenskt ärtbröd
Finalist: Anna Jansson, Kristianstad.
Annas kommentar till receptet: Vår klimatbesparande hemlagade gulärtsfalafel och grönsakerna har vi tagit hand om från gårdagen lunch. Funkar även bra att frysa då de blir ett saftigt bröd.
Ingredienser
- 300 g mixade falafel på gula ärtor
- 200 g grönkål, morot o solrosfrö
- 1 dl olja
- 1 L vatten
- 4 pkt jäst
- 300 g grahamsmjöl
- 1200 g vetemjöl special
- 1 msk salt
Så här gör du
- Mixa falafel och grönsaker Blanda mjöl & salt.
- Tillsätt tempererat vatten och olja till jästen.
- Rör ner det mixade plus mjölet.
- Låt jäsa 45 min.
- Baka ut o fördela på 2 bleck
- Jäs 40 min. Grädda ca 20 minuter på 165° C.
- Direktdeg.