Vinnarrätten: Ärtplättar med kålsallad

Vinnare Sveriges bästa baljrätt 2025: Görel Eriksson, Forsa förskola

 


Ingredienser

10 portioner

Ärtplättar

Kålsallad

  • 200 g strimlad vitkål
  • 80 g hackad smörgåsgurka
  • 160 g rivet svenskt rött äpple
  • 4 msk majonnäs
  • 200 g gräddfil
  • 30 g pepparrot på tub
  • Salt och peppar

Så här gör du

Ärtplättar:

  1. Blötlägg de gula ärtorna i 1 liter vatten och 1 krm bikarbonat över natten.
  2. Koka ärtorna med 1 tsk bikarbonat i 1,2 liter grönsaksbuljong.
  3. Mixa ärtor och buljong slät. Om det är mycket buljong kan man hälla av lite det ska bli som en kräm.
  4. Blanda mjöl, salt och bikarbonat med mjölk, filmjölk ägg rivna morötter och smält smör. 
  5. Låt svälla 15 minuter. Stek någon minut på varje sida på stekbord eller stekpanna.

Kålsallad:

  1. Strimla vitkål, hacka smårgåsgurka, riv äpplet och blanda allt med majonäs, gräddfil och pepparrot. Smaka av med salt och peppar.

Vad tycker du?