Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Vinnarrätten: Ärtplättar med kålsallad
Vinnare Sveriges bästa baljrätt 2025: Görel Eriksson, Forsa förskola
Ingredienser
10 portionerÄrtplättar
- 300 g GoGreen Gula ärtor
- 1 krm samt 1 tsk bikarbonat
- 1,2 L grönsaksbuljong
- 240 g Kungsörnen Kärnvetemjöl
- 300 g filmjölk
- 100 g mjölk
- 25 g smör
- 1 ägg
- 200 gram riven morot
- Salt
Kålsallad
- 200 g strimlad vitkål
- 80 g hackad smörgåsgurka
- 160 g rivet svenskt rött äpple
- 4 msk majonnäs
- 200 g gräddfil
- 30 g pepparrot på tub
- Salt och peppar
Så här gör du
Ärtplättar:
- Blötlägg de gula ärtorna i 1 liter vatten och 1 krm bikarbonat över natten.
- Koka ärtorna med 1 tsk bikarbonat i 1,2 liter grönsaksbuljong.
- Mixa ärtor och buljong slät. Om det är mycket buljong kan man hälla av lite det ska bli som en kräm.
- Blanda mjöl, salt och bikarbonat med mjölk, filmjölk ägg rivna morötter och smält smör.
- Låt svälla 15 minuter. Stek någon minut på varje sida på stekbord eller stekpanna.
Kålsallad:
- Strimla vitkål, hacka smårgåsgurka, riv äpplet och blanda allt med majonäs, gräddfil och pepparrot. Smaka av med salt och peppar.