Vetekli

Mjöl, gryn & mixer, Kungsörnen
Art no: 100657
Vikt: 10x500 g
EAN: 17310130001915

100657-vetekli
Vetekli är framställt av vetekornets skalskikt och innehåller mycket fiber. Passar perfekt för bakning av grövre bröd eller som frukosttoppning.
Vikt Art no EAN
10x500 g 100657 17310130001915

Beredning / Användning

Till matbröd: Byt ut ca 2 dl av mjölet mot 2 dl vetekli i en deg med 5 dl degvätska. Till gröt: Ersätt 1 msk av grötgrynen med vetekli per portion. Till frukosten: Strö vetekli på yoghurten eller smoothien. Till pannkakor: Strö i 1 dl vetekli per liter pannkakssmet. Till färsrätter: Byt ut ströbrödet mot vetekli, helt eller delvis. Till panering: Vänd fisk eller köttskivor i uppvispat ägg och sedan i vetekli. Trimbröd (4 stycken) 50 g (1 pkt) jäst 10 dl vatten, 37ºC (fingervarmt) 1 msk salt 100 g (ca 3 dl) Kungsörnen Vetekli 1,3 kg (ca 2,2 l) Kungsörnen Vetemjöl Special 1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt de övriga ingredienserna, men spar 1 dl av Vetemjöl Special till utbakningen. 2. Arbeta degen kraftigt (ta ev mer mjöl) tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 40 minuter. 3. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Forma dem till släta längder. Lägg dem på tvären i en smord långpanna. 4. Pensla med smält fett mellan längderna så lossnar de lättare från varandra. Låt dem jäsa övertäckta med bakduk, ca 30 minuter. Värm ugnen till 200ºC (varmluft 200ºC). 5. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter. 6. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
Näringsvärde per 100g

  • Energi, kJ 1205 kJ
  • Energi, kcal 288 kcal
  • Fett 6 g
  • - varav mättat fett 1 g
  • Kolhydrat 23 g
  • - varav sockerarter 3 g
  • Fiber 40 g
  • Protein 16 g
  • Salt 0 g
Ingredienser

Vetekli