Grillade vegoburgare i Bao Bun


Ingredienser

10 portioner
  • 10 GoGreen Vegoburgare á 105 g
  • 10 salladsblad
  • 150 g morot, grovt riven
  • ½ dl limejuice
  • 1 msk honung
  • 1 dl matolja
  • Salt och peppar efter smak

Bao-buns:

  • 750 g vetemjöl
  • 5 dl mjölk, fingervarm
  • 100 g strösocker
  • ¾ dl matolja
  • 15 g torrjäst
  • 1 ½ tsk bikarbonat
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 ½ tsk salt

Sticky bbq-sås:

  • ¾ dl ketchup
  • ½ dl HP-sås
  • ½ dl honung
  • ½ dl limejuice
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • ½ dl vatten
  • ½ dl sweet chili
  • 15 g ingefära, riven
  • 15 g vitlök, pressad
  • 10 g röd peppar
  • Salt och peppar efter smak

Så här gör du

  1. Buns: Blanda jäst och mjölk i en degblandare, tillsätt övriga ingredisenser och kör på lägsta fart i ca 8 min. Degen ska vara smidig och blank. Låt jäsa till dubbel storlek under plastfilm, tar ca 1-1,5 timmar.
  2. Lägg upp degen på arbetsbänk och dela i 10 jämnstora bitar. Riv degknytena till runda bollar och låt jäsa i
    30 min under jäsduk.
  3. Kavla ut degen till ca 15 cm oval platta, pensla med matolja och vik sedan över en sida så att det skapas en halvmåne.
  4. Lägg ut bakplåtspapper på bleck och lägg i halv- månarna, jäs 45 min under duk.
  5. Grädda brödet på 100 % ånga i 8-10 min, servera direkt efter gräddning.
  6. Sticky BBQ-sås: Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och låt koka upp, smaka av med salt och peppar. Reducera såsen ytterligare om ni önskar fastare konsistens på såsen, tänk på att såsen stelnar till sig en aning när den svalnar.
  7. Burgare: Stek burgarna på medelhögvärme i olja till fin yta och en innertemp på 70°. Använd gärna grill- panna för fint grillmönster. Pensla då in burgarna med olja innan grillning.
  8. Syrade morötter: Blanda limejuice med honung och olja, smaka av med salt och peppar. Blanda dressingen med grovt riven morot och låt stå i minst 10 min.
  9. Upplägg: Öppna upp fickan på brödet och lägg i ett salladsblad, lägg i burgaren, toppa med morot och ringla över BBQ-såsen.

Vad tycker du?