Hannas grötlimpor med morot

Testa Hanna Wetters finalistbröd i tävlingen Sveriges Hållbaraste Bröd 2023. Med gröt och äppelmos från frukosten och rivna morötter från salladsbuffén, är detta recept ett exempel på riktigt hållbar bakning. 


Ingredienser

Ca 12 "rejäla" limpor
  • 6 pkt jäst
  • 3 L fingervarmt vatten
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 dl rapsolja
  • ca 1 L havregrynsgröt (kvar från frukosten)
  • ca 1 L finrivna morötter (kvar från salladsbordet)
  • ca 1 ½ dl äppelmos med kanel (kvar från frukosten)
  • 1 ½ L lantbrödsmjöl
  • ca 6 L vetemjöl
  • 3 tsk salt

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i blandaren, häll på det fingervarma vattnet och rör ut jästen.
  2. Tillsätt sirapen och oljan och rör ut i vätskan.
  3. Tillsätt nu gröten, morötterna och äppelmoset och blanda ut det i vätskan. Tillsätt sedan lantbrödsmjölet och vetemjölet, lite i taget. Degen är färdig när den precis släpper från kanten av blandarbunken och är aningen "kletig".
  4. Ha då i saltet och blanda runt i degen.
  5. Tippa upp degen på bakbordet och låt den jäsa i ca 45 min. Spraya eller smörj formarna till limporna. Baka ut degen och dela upp den i 12 delar, knåda varje del och lägg i brödformarna.
  6. När du fyllt alla formarna låter du dem jäsa i ytterligare ca 45 min. Baka av dem i ugnen (jag körde dem i en rational) på 50/50 ånga/värme i 160 grader varmluft i ca 25 min.
  7. Jag kör dem på kombinerad värme/ånga då jag upplever de blir lite saftigare då.
  8. Ta temp på limporna för att se om de är klara, de ska vara 96 grader när de är klara. Vippa ur dem ur formarna och låt svalna på galler under bakduk.
  9. Nu är limporna färdiga att avnjutas.

Vad tycker du?