Robins grönsaksbröd med soppa

Robin Björk är finalist i Sveriges Hållbaraste Bröd 2023, och bidrar med sitt recept med kokt potatis, riven morot, baljväxter och överbliven soppa från lunchen. 


Ingredienser

  • 750 g Rågsikt
  • 750 g Vetemjöl Krav
  • 1 L ljummet vatten (el. 1,5 L överbliven soppa från lunchen)
  • 50 g jäst (1,5 pkt torrjäst)
  • 30 g salt
  • 1,5 dl olivolja
  • 100 g pressad kokt potatis (överblivet från lunchen)
  • 100 g riven morot (överblivet från salladsbuffén)
  • 100 g mixade baljväxter (överblivet från salladsbuffén)

Så här gör du

  1. Mixa baljväxter till en puré.
  2. Pressa eller mosa den kokta potatisen.
  3. Rosta solrosfrön med olja och salt i ugn på 190 grader.
  4. Skär tunna skivor av stjälken från broccoli och rosta dom i ugnen med olja, salt och pressad vitlök.
  5. Blanda ljummet vatten med jäst och 0.8 L olivolja i en degblandare tills att jästen löses upp.
  6. Häll i mjöl och rågsikt och blanda 10 minuter på låg hastighet.
  7. Tillsätt salt, baljväxter, potatis, samt morot och höj hastigheten ordentligt under 5 minuter.
  8. Ta bort bunken och häll försiktigt 0,2 dl av olivoljan runt kanten och vrid försiktigt runt degen så att den lossnar från bunkens kant, utan att vända eller blanda degen.
  9. Plasta bunken och låt jäsa i 45 minuter.
  10. Smörj ett stort bleck med hälften av resterande olja och häll ut degen och fördela försiktigt ut över hela blecket. Pensla degen på toppen med sista oljan. Toppa med solrosfrön och stjälk från broccoli. Plasta sedan blecket och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  11. När degen har 10 minuter kvar att jäsa, så starta ugnen på 190 grader combi (vatten och värme)
  12. Ta bort plasten och grädda degen 5 minuter på combi, ställ sedan över ugnen på 180 grader värme och grädda ca 15-20 minuter.
  13. Brödet är färdigt vid 96 grader innertemperatur.

Vad tycker du?