Spaguetti


Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 1,5 L (kallt & saltat) pastavatten
  • 1,5 kg ekologiskt vetemjöl
  • 1,2 L kokt spaghetti
  • 0,75 kg ekologisk rågsikt
  • 1 dl svensk rapsolja (+ en liten skvätt till jäsningen)
  • 0,5 dl sirap

Så här gör du

  1. Lös upp jästen i pastavattnet.
  2. Häll i övriga ingredienser.
  3. Låt degen gå ett par minuter i blandaren, degen ska lossna lite från kanterna och fastna runt kroken. Degen ska vara åt det lösare hållet.
  4. Släng upp degen i oljad, livsmedelssäker plastlåda med lock eller som jag i ett djupt gastrobleck med gummilock och stoppa in i kylen över natten.
  5. Häll upp degen på en mjölad arbetsbänk och strö lite mjöl över degen.
  6. Tänk på att hantera degen så lite som möjligt och dela i 8 avlånga bitar som du snurrar och lägger på bleck.
  7. Låt jäsa i 30–40 minuter och baka av i 15-20 minuter på 200 grader tills innertemperaturen är 94 grader.
  8. Låt svalna under en blöt handduk för mjukare skorpa.

Vad tycker du?
Receptet har fått betyg 4,8/5baserat på 5 röster.