När vi kan allt om mjöl och spannmål från Mjölskolan är det dags att lära oss hur vi bäst knådar ihop våra mästerverk. I vårt testbageri har vi i många år dagligen laborerat hur man bäst får fram de egenskaper man vill att sina bröd och bakverk ska ha. I Bakskolan får du bland annat i detalj lära dig allt om brödbakningens fem moment. Från råvaror och receptuppbyggnad till degbearbetning, jäsning och avbakning. Dessutom går vi igenom bakmetoderna med skållning och surdegsbak.

Brödbakningens fem olika moment

Goda grunder

Eftersom de olika råvarorna påverkar varandra på varierande sätt, är det viktigt att lära sig vilka egenskaper de har i kom- bination med varandra. Vi går grundligt igenom allt från olika mjölsorter till jäst, salt, socker och fett.

Steg för steg till deg

Många mjölsorter blir bättre i kombination med varandra eftersom de har egenskaper som tillsammans förbättrar resultatet. I utbildningen går vi igenom hur man bäst bygger upp ett recept från grunden och hur man enklast uppnår sina önskemål.

Välknådat

Hur degen bearbetas är avgörande för att få till sitt bröd på precis det sätt som man vill. Beroende på vilken mängd råvaror man använder och vilken temperatur degen har krävs exempelvis olika mängd snabb och långsam blandning. Bake Academy lär dig allt om hur olika degar bör behandlas.

Jäst i test

Att jäsningen är viktig för hur ditt bröd ska bli är knappast någon nyhet. Men vad är det egentligen som händer i jäsnings- processen och hur påverkar jäsningstiden slutresultatet?
I vår bakskola får du både lära dig om de olika kemiska processerna och hur olika temperaturer påverkar jäsningen.

Skjuts in i ugnen!

När man gräddar sina bröd och bakverk händer det mycket som man kanske inte tänker på. I utbildningsdelen om avbakning får du förutom att lära dig alla de 14 processer som sker i ugnen vid olika temperaturer även veta mer hur man bäst använder ånga när man bakar av sina bröd.

Bakmetoder

Sur kultur

Surdegsbak är en hel vetenskap i sig. Trots att ingredienserna bara är fullkornsmjöl vatten och lite tid finns det enormt mycket att lära om denna bakmetod. Därför har vi delat upp avsnittet om surdeg i vår utbildning i två delar: en lite mer teoretisk om själva kemin och en som tar upp surdegsbak i praktiken

Krydda med varmvatten

Genom att skålla mjölet kan det binda mer vätska utan att bli klistrigt vilket gör brödet mer smakrikt. Dessutom förbättrar det bakegenskaperna hos framförallt korn- och rågmjöl. I Bake Academy går vi igenom alla olika skållningsmetoder och vad de ger för effekt på olika typer av bröd.

”Att se ett bröd växa fram från idé till en storsäljare är verkligen en härlig känsla!"

Rick Carlberg, Produktutvecklare