Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Pasta Alfredo 2.0
Det är inte mycket som kan gå fel med trion pasta, ost och smör – en klassiker som går hem hos alla. Men med lite detaljer går det att ta klassikern till ny nivå!
Ingredienser
10 portioner- 1,1 kg svensk torkad pasta, t ex fusilli
- 50 g vitlöksklyftor
- 125 g basilika
- 125 g plockad persilja
- Ca 60 g citronsaft
- 37 g salt
- 1,5 dl olivolja
- 190 g smör
- 190 g finriven lagrad ost med mycket smak, t ex västerbotten eller svensk version av parmesan eller peccorino
- 5 g nymalen svartpeppar
- Pastavatten
Picklade grönsaker
- 2,5 dl äpplecidervinäger
- 2,5 dl strösocker
- 7,5 dl vatten
- 500 g skalad morot, kålrabbi, fänkål eller annan grönsak
Så här gör du
1. Koka upp äpplecidervinäger, socker, salt och vatten tills sockret löst sig, ta sedan bort kastrullen från värmen . Hyvla grönsakerna tunt (ca 3 mm) på mandolin. Lägg ner grönsakerna i lagen och låt svalna.
2. Hacka örterna till smöret grovt och mixa med vitlök, skal och saft från citron samt salt och peppar till en grön massa. Tillsätt smöret och mixa tills du har ett slätt grönt smör.
3. Koka upp rikligt med vatten som du kryddar ordentligt med salt, tänk att vattnet ska smaka som en kallsup av havet. Koka pastan tills den är ordentligt al dente med tydlig kärna (låt den ha någon minut kvar att koka).
4. Tillsätt smöret till en sauteuse och ställ på en platta med lägsta värme. Slå på ca 5-7 dl av pastavattnet och vispa tills du har en sås som gått samman. Tänk på att inte låta såsen koka, då är risken att osten koagulerar sig och såsen blir grynig.
5. Tillsätt pastan och låt den gå färdigt någon minut i såsen under omrörning. Rör tills såsen lägger sig runt pastan. Stäng av värmen efter någon minut och smaka av med salt och peppar. Lägg upp pastan i tallrikar, toppa med riven ost och de picklade grönsakerna. Servera genast.