Svensk Linguini med vårgrön pesto på dill, persilja och gräslök


Ingredienser

10 portioner

Pesto:

  • 1 kruka eller 1/2 knippe färsk bladpersilja
  • 1 kruka eller 1/2 knippe dill
  • 1 kruka eller 1/2 knippe gräslök
  • 125 g solroskärnor, rostade
  • 125 g riven Prästost
  • rapsolja
  • 1/2 citron
  • salt
  • peppar

Pasta:

Tillbehör:

  • Hackade örter t ex dill, persilja eller gräslök
  • Rostade solrosfrön
  • Riven Prästost
  • Blandad sallad med t ex linser eller bönor

Så här gör du

  1. Pesto: Rosta solrosfröna i ugn (150° ca 20 min) eller i stekpanna på medelvärme tills de doftar nötigt och har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna och mixa sedan till önskad finkornighet. Lägg fröna i en skål.
  2. Klipp örterna i mindre bitar och lägg i samma mixer. Tillsätt lite olja och mixa så slät du önskar den.
  3. Tillsätt de rostade mixade solrosfröna och tillsätt mer olja så det blir en pesto med bra konsistens.
  4. Häll upp peston i en skål och tillsätt riven Prästost. Smaksätt med salt och peppar samt önskad mängd citron.
  5. Pasta: Koka linguini enligt förpackningen och häll av.
  6. Rör i valfri mängd pesto i den nykokta linguinin.
  7. Servering: Toppa gärna med hackad dill, rostade solrosfrön och riven prästost. Servera en fräsch sallad till, gärna med t ex marinerade bönor eller linser.

Vad tycker du?