Svensk pasta med majskräm, rostad majs, svenska gula linser och krispig gremolata

Adam Thulin har tagit fram en härlig pastarätt, Svensk Fusilli med rostad majs och dragon & citronsås. Inspireras av hans recept, lika enkelt att tillaga som att älska!


Ingredienser

10 portioner

Pasta:

Linser:

  • 5 dl gula svenska linser
  • 1 gul lök, skalad och hackad 
  • 3 tärningar grönsaksbuljong eller motsvarande 

Rostad majs:

  • 11 dl (660 g) majs 
  • 2 msk olja 
  • 1/2 tsk salt

Majskräm (ger ca 12 dl):

  • 4 dl kokta gula svenska linser
  • 8 dl (480 g) majs (frysta) 
  • 1 gul lök 
  • 4 vitlöksklyftor 
  • 1/2 - 1 tsk chiliflakes 
  • 1 tsk salt 
  • 3 dl grädde eller liknande 
  • 3 dl mjölk eller liknande 

Rostade brödsmulor med gremolata:

  • 100 g smulat inkråm från bröd eller mixat bröd 
  • 3,75 dl hackad persilja 
  • 6 vitlöksklyftor, fint hackade 
  • 4 citroner, rivet skal 

Så här gör du

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. 
  2. Linser: Skölj linserna. Lägg lök, linser, buljongtärningar och täck med vatten i en kastrull. Koka ca 20 min eller tills linserna är mjuka. Frys in linser som blir över. 
  3. Rostad majs: Blanda allt och lägg i en ugnsfast form på bakplåtspapper. Rosta på 225 grader 15 min eller tills majsen fått fin gyllenbrun färg. 
  4. Majskräm: Koka allt i 10 min under lock. Mixa tills önskad konsistens, späd ev med mjölk om krämen är för tjock.  
  5. Rostade brödsmulor med gremolata: Sätt ugnen på 160 grader. Lägg brödsmulor på en plåt med bakplåtspapper. Vänd gärna runt med lite olja, salt och peppar. Rosta brödsmulorna i ugnen tills gyllenbruna ca 12-15 min. Rör ihop de rostade brödsmulorna med persilja, vitlök och citron.
  6. Montering: Rör ihop pastan med majskrämen och fördela på varma tallrikar. Toppa med ½ dl kokta svenska gula linser, 1 dl rostad majs samt brödsmulor med gremolata per portion.

Vad tycker du?