Mjöl är faktiskt en hel vetenskap. Vi har i många år forskat om denna fantastiska ingrediens hemligheter. I vår mjölskola får du lära dig mer om allt från tekniskt avancerade analysmetoder till vad mjöl och spannmål har för olika karaktärer, egenskaper och kvalitéer. Du får också lära dig om processen från det att spannmålet skördas till det färdiga mjölet. Vi går in i detalj på mjölets beståndsdelar och hur vi med ett tiotal olika analysmetoder får reda på exakt vilka egenskaper och vilken kvalitet varje specifikt mjöl har. Så kom och gör din bakläxa så att du kan få dina bröd och bakverk att bli ännu mer oemotståndliga!

Våra spannmålssorter är kort och gott: vete, råg, havre och korn. Men med tanke på att enbart vete kan delas upp i en rad olika kategorier blir det snabbt mer komplext. Exempelvis är de olika sorterna: Vit vete, Röd vete, Spelt, Emmer, Enkorn och Durumvete. Dessutom finns det olika kvalitetsbenämningar: kvalitetsvete, normalvete och softvete. Lägg därtill att vårvete och höstvete skiljer sig i exempelvis proteinhalt så förstår du snart att det finns mycket att lära om alla våra olika spannmålssorter!

Det händer mycket från det att tröskan har gjort sitt. Från det att spannmålet skördats sker inte mindre än 11 olika processer innan det är dags för provbakning av mjölet. Dessa är i tur och ordning: transport, kontroll, grovrensning, vägning, torkning, sortering, finrensning, konditionering, malning, analysering och slutkontroll. I utbildningen går vi djupare in på dessa moment och hur vi arbetar för att hålla en jämn kvalitet på slutprodukten!

Teknisk Analys

 

För att säkerställa en hög och jämn kvalitet utför vi en rad olika analyser i vårt mjöllaboratorium och provbageri. Hela nio olika analysmetoder går vi igenom uppdelat på kemiska och fysiska analyser, deg- fysikaliska analyser och baktest. Alla dessa moment går vi igenom i detalj för att du lättare ska förstå hur de olika mjölsorternas kemiska processer påverkar brödets slutresultat!