Beredning / Användning
RÅGSIKTSKAKOR
4 stycken
Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst
50 g smör eller margarin, rumsvarmt
eller ½ dl flytande
½ dl sirap
1 ½ tsk salt
2 tsk anis och 2 tsk fänkål
eller 1 msk malda pomeransskal
1,4 l (770 g) Kungsörnen Rågsikt
1. Värm mjölken till 37 ᵒC (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en degskål på/om 3–4 l. Häll
över mjölken och rör om tills jästen har löst sig.
Klicka i matfettet och tillsätt sirap, salt och
kryddor.
3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur
påsen i ett litermått. Skaka ej måttet. Tillsätt
mjölet men spar 1 dl till utbakningen.
4. Arbeta degen kraftigt, ca 3 minuter med
maskin eller ca 6 minuter för hand, tills den
känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med
bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter.
5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i 4 delar och forma dem till runda
bullar.
6. Kavla eller platta ut bullarna med mjölad
hand till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Tag
ev ut hål i mitten.
7. Lägg kakorna på smorda eller bakplåtspappersklädda
plåtar och nagga dem med en gaffel.
8. Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30
minuter. Värm ugnen till 225 ᵒC.
9. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter.
10. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
OMVANDLINGSTABELL
för Rågsikt:
1 msk (15 ml)= ca 8 g
1 dl= ca 55 g
1 kkp (1 ½ dl)= ca 80 g