Gulärtsfalafel med raijta och pitabröd

Här möts det bästa av två världar - svenskodlade ärtor och mellanösterns smaker. En kombination som gör både planeten och smaklökarna glada, yalla!

10 portionser

Ingredienser
830 g GoGreen torkade gula ärtor
20 g hackad bladpersilja
150 g lök, hackad
10 g vitlök
4 g salt
5 g kumminpulver (inte spiskummin)
2,5 g korianderpulver
2,5 g svartpeppar
2,5 g spiskummin
0,5 g cayennepeppar
1 g malen kanel
2,5 g bikarbonat
2,5 bakpulver
Vegetabilisk olja till fritering

Gör så här:

  1. Blötlägg gula ärtor i kallt vatten minst 12 timmar. Sila och skölj ärtorna.
  2. Mixa ärtorna i omgångar så att de blir en slät massa. (Viktigt att de blir ordentligt malda, annars faller de isär vid fritering).
  3. Grovhacka persilja, lök och vitlök. Lägg dem tillsammans med kryddor och ärtmassa och mixa samman.
  4. När allt är ordentligt blandat ställ smeten i kylen ca 30 minuter. Det går bra att förbereda smeten innan, den håller ca 12 timmar. Falafelsmet kan även frysas upp till 3 månader. Tina i rumstemperatur.
  5. Precis innan fritering blandar du i bakpulver och bikarbonat, blanda ordentligt. Forma din falafel i önskad storlek med handen eller med 2 skedar. Hetta upp olja och fritera i ca 3 minuter på varje sida.

Rajta

400 g gurka
600 g yoghurt naturell, grekisk
10 g mynta färsk, hackad
2 g chiliflingor
4 g spiskummin
2 g salt

Gör så här:

  1. Riv gurkan och blanda samman med övriga ingredienser.

Pitabröd

50 g jäst
1 l vatten
30 g honung
60 g olivolja
1800 g Kungsörnen Vetemjöl
40 g salt

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, honung, olivolja och mjöl. Arbeta degen ca 10 minuter i degblandare till smidig och blank. Tillsätt salt och arbeta 1 minut till.
  2. Låt degen jäsa ca 1 timme.
  3. Gör bollar av degen 10 st á 100 g. Låt vila några minuter och kavla ut dem till centimetertjocka bröd.
  4. Grädda i 225 gradig ugn ca 6-8 minuter.

Tillbehör:
500 g isbergssallad, strimlad

Skär upp bröden och lägg i strimlad sallad, biffar och raijta.