Pigga bönburgare med ört- och bönpesto, äggfri hamburgerdressing och krispig sallad.

10 burgare á 100g

Ingredienser
200 g GoGreen torkade bruna bönor
90 g Go Green torkade svarta bönor
75 g Go Green solroskärnor
75 g GoGreen pumpakärnor
1 msk tamari-soja
21 g majsstärkelse
60 g AXA havregryn, vanliga eller glutenfria
100 g gul lök, finhackad
10 g vitlök, pressad
7,5 g hackad persilja
0,5 dl havredryck om det är svårt att mixa
Olja till stekning

Gör så här:

  1. Blötlägg bönorna över natten i rikligt med vatten. Det går bra att blanda de två olika sorterna. Häll av bönorna och koka i rikligt med vatten i ca 60 minuter, eller tills att de bruna bönorna börjar spricka och går lätt att mosa mot kastrullens kant.
  2. Rosta under tiden fröna i en torr, het panna med en nypa salt. När fröna börjar knäppa kan du ta dem av plattan, efter ca 5 min.
  3. Häll av de kokta bönorna.
  4. Mixa bönorna, de rostade fröna, soja och majsstärkelse till en grov smet. Tillsätt havregryn, hackad gul lök, pressade vitlöksklyftor, persilja och havredryck. Blanda till en jämn smet.
  5. Forma burgare av smeten, ca 100 gram/burgare och stek i olja.

Ört- och bönpesto

30 g GoGreen torkade vita bönor
100 g färsk basilika
100 g färsk persilja
50 g solrosfrön
5 g vitlök
25 g riven parmesan
0,5 dl neutral olja
2 g salt

Gör så här:

  1. Blötlägg bönorna över natten. Byt vatten och koka bönorna mjuka. Häll av vattnet.
  2. Mixa alla ingredienser till pestokonsistens i matberedare.

Äggfri majonnäs 

1 dl GoGreen havredryck
15 g dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2 g salt
1+2 dl rapsolja

Gör så här:

  1. Se till att alla ingredienser är rumstempererade när du börjar. Häll ner havredryck, senap, vinäger, salt och 1 dl rapsolja i en hög skål eller kanna.
  2. Mixa ihop med hjälp av en stavmixer.
  3. Fortsätt att mixa samtidigt som du ringlar ner resterande rapsolja i en tunnstråle.

Hamburgerdressing

3 dl äggfri majonnäs
3 dl färskost
1 dl chilisås
1 dl senap
200 g finhackade lökar
200 g mixad smörgåsgurka
Salt och peppar

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Övriga tillbehör

10 st hamburgerbröd
Isbergsallad
50 g skivad tomat
100 g skivad rödlök
50 g valfri ört

Servera burgaren med bröd och tillbehör.